Avrupa Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğünün (DG SANTE) Sağlık ve Gıda Denetimleri ve Analizleri Müdürlüğünden (FVO) bir heyet tarafından ''AB'ye ihraç edilen kuru incirdeki aflatoksin kontaminasyonunu kontrol etmek üzere yürürlükte olan sistemlerin değerlendirilebilmesi amacıyla (2018-6541) İzmir ve Aydın illerine 19-27 Kasım 2018 tarihleri arasında misyon ziyareti sonrasında yapılan değerlendirmede; gerek kuru incir gerekse kuru incir işletmecileri tarafından yapılan iş ve işlemlerde bir takım aksamalar olduğunun tespit edilmesine istinaden Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu aksamaların giderilmesine yardımcı olmak amacıyla ilimizde kuru incir işleyen işletmelere, kuru incir üreticilerine ve depoculara yönelik ''Kuru İncirlerde Aflatoksin ve Okratoksin A Bulaşısının Önlenmesi ve Azaltılması ile ilgili Kılavuz'', insan tüketimine yönelik olarak üretilmiş ticari ve uluslarararası nitelikli kuru incirlerdeki aflatoksin ve okratoksin A bulaşısının önlenmesi ile ilgili olarak üreticiler, işletmeciler ve depocular tarafından uygulanması gereken genel ilkeleri içeren tavsiye niteliğindeki bir döküman hazırlanmıştır.
Bu döküman önemli ihracat ürünlerimizden olan kuru incirde Aflatoksin ve Okratoksin A bulaşısının önlenmesi ve azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
OKRATOKSIN_A_REHBER24.10.2019 (1).DOCX