İlimizde 45.472 da. alanda turunçgil üretimi yapılmaktadır. İlimiz turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz meyve sineğidir. Akdeniz meyvesineği (Ceratitis capitata) turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısıdır. Aynı zamanda dış karantinaya tabii olup ihracatta toleransı sıfır olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olarak ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir.
İlimizde ‘’Akdeniz Meyvesineği mücadelesi kapsamında 17 ilçede, 36 personelden oluşan 17 ekip ile çalışmalar aralıksız yürütülmektedir.
Zararlının mücadelesinde kullanılmak üzere bu yıl Ege İhracatcı Birliklerinden temin edilen 5.000 adet kitlesel yakalama tuzağı 5 ilçemizde (Kuşadası, Söke, Nazilli, Kuyucak, Sultanhisar) uygulanmakta olan Turunçgil Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi ( EKÜY ) Projesine dahil üreticilerimize dağıtılmıştır.
Ayrıca Akdeniz Meyvesineği mücadelesinde, kültürel önlemler amacıyla İl Müdürlüğümüz bütçesinden temin 10.250 adet siyah naylon torbanın 17 ilçemize dağıtımı tamamlanmıştır. Bu torbalar ile dökülen meyveler toplanıp imhası sağlanacaktır.
08.09.2023 tarihinde İl Müdürümüz başkanlığında İlçe müdürleri, teknik personel, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi gibi paydaşların katıldığı toplantıda konu uzmanlarınca yapılan sunulardan sonra yapılması gereken iş ve işlemler anlatılmıştır. İl Müdürlüğümüz İncir Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya 45 kişilik katılım sağlanmıştır.
İl ve İlçe Müdürlüklerimiz sahada olmaya devam etmektedir.