Bakanlığımız 2018-2022 Stratejik planı doğrultusunda hazırlamış olduğumuz İl Müdürlüğümüz 2018-2022 Tarım Vizyonu programı; Tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik araştırma, geliştirme, çalışmaları yürütmek amacı ve hedef 8 de yer alan ilimizdeki örnek bahçeler, hayvancılık işletmeler, üretim tesislerine çiftçi eğitim gezileri düzenlemek performansına uygun olarak ;tespit ettiğimiz Zetay Tarım Hayvancılık İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye İl Müdürlüğümüzden 12 kişilik gruplar halinde 60 zeytin üreticisi işletmeye götürülerek üretim ve sıkma tesisi bulunan işletmenin yerinde incelenmesi ile sürdürülebilir, organik, tarım hakkında farkındalık oluşturuldu.
Tesiste eski kömür ocağı işletmesinden zeytinlik oluşturulması süreci, üretim teknikleri, zirai mücadele, hasat zamanı, zeytinyağının depolanması hakkında işletme yetkilileri tarafından bilgilendirme ve tadım testi yaptırıldı. Hasat, hasat sonrası sıkma için zeytinin bekletilmesinin sıkma tekniğinin yağın kalite ve tadına olan etkileri anlatılarak, soğuk sıkım kavramının benimsenmesi sağlandı.
Zeytinyağının önemi çoklu doymamış yağ asit miktarıyla dengeli yüksek oleik asit içeriği ve insan sağlığı açısından koruyucu özellik taşıyan doğal antioksidan olan polifenol içeriğinin fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye'de zeytin üretimde 1.sırada yer almaktayız.
Örnek işletmelerimize hayvancılık, incir, çilek, kestane gibi çiftçi ziyaretlerimiz devam edecektir.