İncir ilimizde 369.020 da alanda, yaklaşık
62.000 tonluk kuru incir üretimi ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Aynı
zamanda incir ilimizden en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür.
Her bitkide olduğu gibi incirde belli
dönemlerde çeşitli hastalık ve zararlılara maruz kalabilmektedir. İncirde
görülen bu hastalık ve zararlıların üründe zarar yapmaması, ürünün kalite ve
verimini etkilememesi için Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca arazi çalışmaları
yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlimizde incir üretiminin yoğun olarak
yapıldığı Germencik, İncirliova, Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri başta
olmak üzere incir üretimi yapılan tüm bölgeler kontrol edilmektedir. Yapılan
arazi çalışmaları sonucunda üreticilere gerek arazide ürün başında gerekse de
mahalle kahvelerinde konu ile ilgili bilgilendirmeler ve uyarılar
yapılmaktadır.
Yapılan bahçe kontrollerinde; ilimizde
bazı bölgelerde lokal olarak kırmızı örümcek zararlısına rastlanılmıştır.
Kırmızı örümcekler bulundukları konukçuların yaprak ve meyvelerinde bitki öz
suyunu emerek zararlı olurlar ve zehirli maddeler salgılarlar. Bunun sonucu
yaprak ve meyvelerde sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Meyveler küçük
kalarak kalitesi düşer. Kırmızı örümcek zararı sıcaklıkların artması ile daha
da yaygın olarak görülür.
Kırmızı örümcek ve diğer zararlılar ile
hastalıkların görüldüğü bahçelerde, mücadele konusunda gerekli uyarı ve
bilgilendirmeler yapılarak Bakanlığımızca önerilen bitki koruma ürünleri
tavsiyesinde bulunulmaktadır.
Genel olarak bakıldığında ilimiz
genelindeki incir alanlarında hastalık ve zararlılar yönünden önem arz
edebilecek düzeyde bir yoğunluk bulunmamaktadır. Üreticilerimizin de
bahçelerine sık sık kontrol ederek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları
halinde İl Müdürlüğümüze ya da İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurması
gerekmektedir.
Sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek, ürünü ve
üreticiyi korumak için Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca arazi kontrolleri
aralıksız devam etmektedir.