Ergin dişi yarım küre şeklinde 4-5 mm boyunda, 3-4 mm enindedir. Üstten bakıldığında biri ortada, 8 tanesi yanlarda olmak üzere 9 adet kalın, pembemsi, kirli beyaz mum levhacık görülür. Her bir levhanın ortasında beyaz bir leke bulunur. Kabuk altındaki vücudun rengi kırmızı esmerdir. Ezilince kırmızı yapışkan bir sıvı çıkarır. Hareketli larvalar çoğunlukla Haziran ayı başında görülür.
Bu zararlı ağaçların sürgün, yaprak ve yoğun olduğu durumlarda meyvelerinde bulunur. Hücre öz suyunu emmek suretiyle ağaçların zayıf kalıp verimden düşmesine neden olur. Çıkardığı tatlımsı maddelerde saprofit mantarların gelişmesi nedeniyle "karaballık" da denilen fumajine neden olur. Yoğun olduğu incir bahçelerinde ürün kalitesini bozarak pazar değerini tamamen yitirmesine sebep olabilmektedir.
Meyve ağaçları ve süs bitkileri olmak üzere pek çok konukçusu vardır. Bunlar içinde en önemlileri incir, turunçgil, kavak, mersin, zakkum, ılgın, defnedir
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
- İncir bahçelerinde özellikle potaslı gübrelerin kullanılması, kanlı balsıranın üremesini önleme bakımından faydalıdır.
-Fiğ, bakla, bezelye gibi baklagillerin de incir bahçelerinde ara ziraatı olarak kullanılması, faydalı böceklerin barınmasını sağladığından yararlıdır.
Mekanik Mücadele
Ev bahçelerindeki incirlerde veya fidanlarda ve küçük ağaçlarda kışın, bulaşık olan emzikler dipten uca doğru çuval parçası ile sürtülmek suretiyle temizlenmelidir.
Kimyasal Mücadele
Mart-Mayıs aylarında bahçeye köşegenler doğrultusunda girilir. Sırada veya birer ağaç atlamak suretiyle her ağacın dört yönünden rasgele alınan birer emzik kontrol edilir. Bu emziklerde bir adet bile kabuklu bit bulunursa, emzik bulaşık kabul edilir. Bu bahçede 50-100 emzik sayılarak yüzde bulaşık emzik adedi saptanır. Bulaşık emzik adedi %5'i geçerse ilaçlı mücadeleye karar verilir. Mücadelesi gereken bahçelerde koşnilin %90'dan fazlasının açılmaya başladığı zamanda ilaçlama yapılır. İlaçlama zamanın Ege Bölgesinde genellikle Haziran ayı başına denk gelmesi ve bu dönemde de ileklemenin başlaması sebebiyle ilaçlama, ilek arıcığına zarar vermemesi açısından son ileklemeden 5 gün sonra başlamalı ve zaman geçirmeden hemen yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.
Ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurunuz.