Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projelerinin amacı; İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerinin sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır.
Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak gerek iç piyasada gerekse yurtdışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güvenin artması temel olarak hedeflenmiştir.
İncir ilimizde 382.715 da. alanda, yaklaşık 68.000 tonluk kuru incir üretimi ile önemli bir yer teşkil etmektedir (TÜİK,2023). Aynı zamanda ilimizden en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür.
2024 yılı İncir EKÜY çalışmaları iki ilçede 54 üreticiye ait olan 187 bahçede 1.575 dekar alanda planlanmış olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 1.379 ton taze incir veya 351 ton kuru incirdir. Çalışmalara Mart ayında Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizde yeni proje bahçelerinin seçimleriyle başlanmıştır. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere, bahçelerde yaptıkları uygulamaları kayıt altına alacakları EKÜY uygulama defter ve kalemlerinin dağıtımı ile çalışmalar devam etmiştir.
Yapılan arazi çalışmalarında İncir Ekşilik Böcekleri, Kanlı Balsıra, Kırmızı örümcek, İncir Siyah Sineği. İncirde aflatoksin ve okratoksin oluşumunun engellenmesi konuları başta olmak gerek yetiştiricilik gerekse hastalık ve zararlı mücadeleleri konularında üreticilere yapmaları gereken uygulamalar konusunda teknik bilgiler verilmiştir.
Ayrıca proje bahçelerinden hasattan önce İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelince alınan meyve numuneleri ilgili laboratuvarlara gönderilerek pestisit kalıntı analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ürünleri temiz çıkan üreticilere Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası, EKÜY bayrağı ve defteri verilmiştir.
Böylece sağlıklı ve kaliteli olan tarımsal ürünlerimizle İlimizi marka haline getirmek olan hedefimize bu proje ile bir adım daha yaklaşmış bulunmaktayız.