İlimizde pamuk alanlarında görülen pamuk unlubiti zararlısına karşı bitki büyüme dönemindeki kadar hasat dönemindeki, mücadelede de önemlidir.
Zararlının çok sayıda konukçusu (Pamuk, domates, biber, bamya, ayçiçeği ,susam, yabancı otlar.. vb) bulunmaktadır. Bitki sap ve artıklarında kışlamaktadır. Bitkilerin çatlak ve yarıklarına saklanır. Zararlı insan, hayvan ve tarım makinalarına tutunarak yayılabilir. Rüzgar, yağmur ve su yolları gibi doğal taşıyıcılarla bulaşmış alanlarda hızla yayılma yeteneğine sahiptir. Ekonomik zararının yüksek olması, istilacı bir zararlı olması, gelecek yıllara yayılımının hızlı olması ve mücadelesinin zor olması sebebiyle kimyasal mücadele yanında kültürel mücadelede oldukça önemlidir. Zararlının tespit edildiği alanların bitişiğinde alternatif konukçu bitki ekilmemelidir. Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Hasattan sonra pamuk sap ve artıkları kırılmalı, derin sürüm yapılmalı ve münavebe uygulanmalıdır.
Üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Hasat dönemindeki tarım alet ve makinalarının temizliği (Tarım alet makinaları ve hasat makinaları, yıkanması veya pamuk unlubiti ruhsatlı kimyasallarla ilaçlanması), zararlının gelecek yıllarda bulaşma oranını düşürülmesinde önemlidir.