İlimizde
yaklaşık 240.000 da. Hububat ekim alanı bulunmaktadır. Yurdumuzda hububat hasadından
sonra verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmadığı yıllarda, hububat
alanlarının yaklaşık %30 'unun
anızı yakıldığı tahmin edilmektedir.
Anızların yakılarak yok edilmesinin pek
çok olumsuz etkileri de bulunmaktadır.
Çevreye olan
olumsuz etkileri: Hava kirliliğine ve trafik kazalarına sebep olmasının yanı
sıra; küresel ısınmaya da yol açmaktadır. Ayrıca anız yangınları komşu
tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim
yerlerine, ormanlara ve yaban hayvanlarına zarar vermekte ve büyük ölçüde
ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Toprak
özelliğine olan etkisi: Anız yangınlarıyla yüzey toprağının organik maddesi yok
edilmiş olur. Anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 cm.lik üst katmanının
ısısı 750 dereceye
kadar çıkmakta, bu sebeple toprağa yararlı mikroorganizmaların %70 'i yok olmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda anız
yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu,
verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği
anlaşılmıştır.
İlimiz sınırları
içerisinde hububat hasadı biçerdöverle yapılmakta olup, hasat sırasında
biçerdöverin hızlı çalışması ve iyi bir tarla tesviyesinin olmaması sebebiyle
saplar yüksekten biçilerek toprak yüzeyinde fazla miktarda bitki sapı kalmakta
ve artıklar iyi bir tohum yatağı hazırlanmasına imkân vermemektedir.
Çiftçilerimiz iyi bir tohum yatağı hazırlamak, kolay ekim yapmak, yabancı
otları temizlemek, hastalık ve zararlıları yok etmek, ikinci ürün için zamandan
kazanmak için anız yakmaktadır.
Ayrıca orman
bölgelerine yakın alanlarda anız yakılması orman yangınlarına neden olmaktadır.
Anız yakılmasının engellenmesi ile tarım topraklarında faydalı
mikroorganizmaların ölmesinin engellenmesi, toprak erozyonu ve verim kaybı gibi
olumsuzlukların ortadan kaldırılması, çevredeki ağaç, çalı ve toprak üstü
canlılarla, henüz hasat edilmemiş tarladaki ürünlere zarar verilmemesi, havanın
kirlenmemesi, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölmelerine ve
doğal dengenin bozulmasına engel olunması ve arazi üzerinde bulunan enerji
iletim ve haberleşme hatlarının zarar görmelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Anız yakmaya karşı başarılı olmanın en
önemli koşulu, anız yakmaya gerekçe gösterilen nedenlerin ortadan
kaldırılmasıdır.
1-Anız artıklarının
hayvanlar için altlık olarak kullanılması ve elde edilecek hayvan gübresinin
toprağa verilmesi
2-Anızın tarlada
bırakılması ve anızla malç olarak toprağa karıştırılması,
3-Biçerdöverlerin
biçimi toprak yüzeyine yakın yapması,
4-Hasat sonrası
parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı bir alet
kullanarak, anız toprağa karıştırılması,
5-Anızların daha
çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacı ile
toprağa, kalan sapın yaklaşık % 1' i oranında "Azot Dengeleme
Gübresi" nin verilmesi,
6-Ayrıca
"Yabancı Ot" ve "Haşereleri" yok etmek için anızın
yakılması yerine "İlaçlı Mücadele" yapılması gerekmektedir.
Bu konuda anız yakılmamasına dair Aydın Valiliğince
tebliğ hazırlanarak ekte bildirilmiştir
2018 Anız Yangınları Valilik Tebliği.PDF