T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2022 YILI KURU İNCİR İHRACAT SEZONU BAŞLADI

Yayın Tarihi : 6.10.2022

İlimiz, ülkemiz incir alanının %70'ine karşılık gelen 37.437 ha incir üretim alanına sahiptir. İlimizdeki incir alanlarının yaklaşık %31'inde organik üretim yapılmaktadır. İncir ağaç varlığımız ise 7 milyonun üzerindedir. Ağırlıkla sarılop çeşidi yetiştirilmektedir.  İncir İlimizin ilk coğrafi işaret almış ürünü olmasının yanında, İlimizin AB tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür.

2021 TÜİK verilerine göre; İlimiz, ülke üretimimizin %57'sine karşılık gelen 181 bin tonluk  yaş incir üretimiyle ülke sıralamasında 1. sıradadır.

İlimizde incirimizin katma değerini arttırmak amacıyla kurulan 172 adet kuru incir işletmesi, 166 adet incir deposu bulunmaktadır.

2022 yılı yeni sezon kuru incir ihracat işlemlerine 16 Eylül tarihinde başlanılmış olup, ihracatı yapılacak kuru incir partilerine bitki sağlık sertifikası ve alıcı ülke talebine göre numune alınarak gıda sağlık sertifikası düzenlenmektedir. Düzenlenen sertifikalar Ticaret Bakanlığının belirlemiş olduğu ilk yükleme tarihi 07 Ekim'de ihracatı gerçekleştirilmek üzere, 05 Ekim itibariyle firmalara teslim edilmeye başlanmıştır. Bu tarihten sonra da yıl boyunca kuru incir ihracat işlemleri rutin olarak devam etmektedir.