T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Pamuk Toplama Makinaları Tarla Kontrolleri Devam Etmektedir.

Yayın Tarihi : 11.10.2018

Pamuğun, gerek ülke ekonomisi gerekse ilimiz ekonomisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ülkemizde tekstil sektörünün önemli hammadde kaynaklarından birisidir. Pamuk hasadına kozaların en az % 60' ı açtığında başlanılmalıdır. Pamuk hasadında dikkat edilecek en önemli konu, pamuğun yaş ve çepelli toplanmamasıdır. Makineli hasat için pamuk bitkisinde yaprakların mutlaka döktürülmesi gerekir. Bu işlem için yapraklarda yaşlanmayı hızlandırıp dökümünü sağlayan DEFOLİANT dediğimiz yaprak döktürücü kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır. Yaprak döktürme zamanı, yaprak dökümü ve ürün kayıpları açısından büyük önem arz etmektedir. Normal sıcak zamanda yaprak döktürücü tek dozda ve kozaların % 60-65 açtığında uygulanmalıdır. Yaprak döktürme zamanını belirlemek için değişik yöntemler vardır. Serin ve yağışlı havalarda ise uygulama dozu iki kısma ayrılmalı ve iki defada yapılmalıdır. Kimyasalın etkisini arttırmak için madeni yağlar kullanılmalı, kimyasalın içine yayıcı, yapıştırıcı ve sulandırıcı maddeler eklenmelidir. Serin yerlerde hasattan 20-30 gün önce uygulanmalı, sıcaklık gündüz 25-26 °C, gece ise 10.0 °C’nin üzerinde olmalı, uygulama günü ve onu izleyen 5 günde hava sıcaklığı en az 15-16 °C olmalıdır.

Dönem itibariyle diğer önemli bir sorun kütlü pamukların taşınması sorunudur. Pamuk tarımı gelişmiş hiçbir ülkede kütlü pamuklar römork ve kamyonlarla üstü açık bir şekilde taşınmamakta veya işletmede açık alanda toz ve toprağa maruz bırakılmamaktadır. 
Makine ile toplanan pamuklarda; yabancı madde oranı fazla olduğundan hızlı bir şekilde çırçırlanmalıdır. Kütlü pamuk neminin artışıyla birlikte depolama süresi de azalmaktadır. Nem oranı % 8-10 olan kütlü pamuklar 30 gün, % 14-15 olanlar ise 3-4 gün güvenli bir şekilde depolanabilmektedir.

Bakanlığımız talimatı gereği kontrol hizmetlerini yürütecek personeller sahada görevlendirilerek pamuk hasat kontrolleri sağlanmaktadır.

 % 70 ve üzerinde nemli hava şartlarında toplama yapan araçların kontrolörler tarafından denetlenerek uyarılar yapılmaktadır.  Pamuk toplama operatörlerinin yağışlı günlerde kesinlikle toplama yapmamalarına, yağışın sürmesi halinde komisyon kararına göre zorunlu olarak izin verilen hallerde toplama yapılıp, toplanan pamuklar kurutulduktan sonra ayrı depolarda muhafaza edilecektir

Pamuk toplama makinalarında 6’şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü bulundurulmasına, ayrıca mevcut imkanlar dahilinde acil müdahale için en az 3 tonluk su tankerinin oluşabilecek yangın ihtimalleri için tarla kenarlarında hazır bulundurulmasına, Pamuk toplama makinası sahipleri ve operatörleri, yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmeleri istenmektedir.

Yapılan kontroller esnasında belirtilen durumlara aykırı davrananlar için 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddelerine göre işlem yapılacaktır.

Eğitimsiz ve donanımsız makinalı hasat hizmeti verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve güvenliğinin korunması amacıyla işlem yapılacak, muhalefet edenler veya zorluk çıkaranlar hakkında da yetkili kontrolörün talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre pamuk toplama makinası sahipleri makinalarını ziraat odalarına tescil ettirmek, tescil belgesi ve plaka almak zorundadırlar. Karayolarında seyir halindeki hız limitlerinin oldukça düşük (20 Km/h) olduğu ve radar cezalarının ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulandığı operatörlere bildirilmiştir.

Bu nedenle pamuk toplama makinalarının karayollarındaki hareketlerinde trafik polisleri ve jandarma trafik ekipleri tarafından gerekli kontroller yapılacak, tescil işlemleri yaptırılmamış ve plaka almamış pamuk toplama makinası sahipleri hakkında yasal işlem yapılacaktır.