T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mart Ayında Gerçekleştirilen Gıda Güvenliği Çalışmaları

Yayın Tarihi : 18.04.2019

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Mart ayı içerisinde, gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerleri denetimlerine yoğun şekilde devam edilmiştir.

 

İlimizde toplam, 1.857 adet gıda üretim yeri, 13.075 adet gıda satış ve toplu tüketim yeri bulunmakta olup, Mart ayında gıda üretim yerlerine 275 adet, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde ise 1.323 adet olmak üzere toplam; 1.598 adet denetim gerçekleştirilmiştir.

 

Denetim İzleme Programı, şikayet, Yıllık Denetim Programı, zehirlenme vs.ye istinaden il genelinde toplam 52 adet numune alınmış, yapılan denetim ve alınan numuneler sonucu mevzuata uygun olmayan 13 adet gıda işletmesine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Yem Kanunu gereği 148.386,00 TL cezai işlem uygulanmıştır.

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Mart ayı içerisinde 315 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek 2.145.973,31 kg kuru incir, 68 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek 948.607,76 kg muhtelif gıda maddesi ihracatı olmak üzere toplam 383 adet Sağlık Sertifikası düzenlenerek 3.094.581,07 kg gıda maddesi ihracatı gerçekleştirilmiştir.

 

ALO Gıda 174 hattına, Mart ayı içerisinde, gıda satış yeri ile ilgili 19 adet, toplu tüketim yeri ile ilgili 11 adet, üretim yeri ile ilgili 0 adet olmak üzere  toplam 30 adet şikâyet gelmiştir. Şikayetlerle ilgili olarak 24 adet işletmeye ait denetim sonlandırılmıştır.

 

Yapılan denetim ve alınan numunelere ait bilgiler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın GGBS (Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi)'ne kaydedilmektedir.

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, tüketicilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmaları konusunda denetim ve kontrol faaliyetlerimiz, 190 kişilik Gıda Kontrolör ekibimiz tarafından 24 saat kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.