T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 Yılı Ürünü Kuru İncir “Gıda Sağlık Sertifikası” Dağıtım Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 27.09.2019

İncir İlimiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. İncirin; yetiştiriciliği, işlenmesi ve pazarlanması aşamalarında birçok kişiye iş imkanı sağlanmaktadır.

Ülkemiz, kurutmalık incir üretiminde %55-60'lık payla dünyada birinci sırada yer almakta olup, bunun da %80'ini ilimiz karşılamaktadır. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye'de ise coğrafi işaret tescilli Aydın Sarılop incir çeşidi gelmektedir. İlimizde, 36.900 hektar incir bahçesi mevcuttur. 2018 yılında ilimizde 65.000 ton incir üretimi gerçekleşmiş olup; 2019 yılında incir üretiminde miktar ve kalite olarak artış beklenmektedir.

Elde edilen ürünün işlenmesi ve muhafazası ile ilgili İlimizde 160 adet kuru incir depolama ve 157 adet kuru incir işleme ve paketleme tesisi olmak üzere toplam 317 adet tesis gerek yurt içi gerekse ihracat amaçlı üretim ve depolama yaparak ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

2018 yılında İlimizden 101.257 ton tarımsal ihracat gerçekleştirilmiş olup bunun 39.071 tonu kuru incir ve incirden üretilen ürünleri içermektedir.

2019 yılı yeni sezon kuru incir ihracat işlemlerine 06 Eylül tarihinde başlanılmış olup, ihracatı yapılacak kuru incir partilerinden numuneler alınarak sonuçları olumlu gelen partilere gıda sağlık sertifikası düzenlenmiştir. Düzenlenen sertifikalar Ekonomi Bakanlığının belirlemiş olduğu ilk yükleme tarihine kadar bekletilmektedir. Bu kapsamda sezon başlangıcından itibaren toplam 534 parti ve  2960 ton kuru incir ürününe ait 534 adet sertifika düzenlenmiş olup, 26 Eylül'de ihracatı gerçekleştirilmek üzere bugün valilik toplantı salonda ihracat firmalarının yetkililerine törenle teslim edilmiştir.  Bu tarihten sonra kuru incir ihracat işlemleri rutin olarak yürütülecektir.