T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Münavebe Yapmayan Üreticilerimiz Bitkisel Üretim Desteklerinden Faydalanamayacaktır

Yayın Tarihi : 8.10.2019

Tarım ürünlerinin yeterli kaliteli ve uygun maliyetlerle üretimi; tarımı yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamalarla mümkündür.

Tarım parsellerinde uzun yıllar aynı bitkinin yetiştirilmesi ile toprak yapısı bozulmakta, erozyonun zararları artmakta, toprak verimliliğinde genel bir düşüş görülmekte, belirli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlar artış göstermektedir.   

Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirmek, toprakta organik madde miktarını arttırmak, daha fazla su tutmasını sağlamak, toprak verimliliğini yükseltmek, yabancı otlar ve hastalık-zararlılarla mücadele etkinliğini arttırmak amacıyla, 2018 üretim yılından başlamak üzere bitkisel üretim destekleme  uygulamalarında münavebe şartı getirilmiştir.

2018 ve 2019 üretim sezonunda aynı ürünü yetiştirmiş ve 2020 üretim sezonunda aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticilerimiz 8 Haziran 2018 tarih ve 30445 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (No:2018/17) de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No:2018/27)'in 22. Maddesinin 1. fıkrasının (kk) bendi gereğince hem mazot/ gübre desteğinden hem de fark ödemesi desteklemelerinden faydalanamayacaktır.

İlimizde yoğun olarak pamuk üretiminin yapıldığından hareketle; üreticilerimizin 2020 yılı destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için 2019  üretim yılında ana ürünü hasat ettikten sonra  vejetasyon süreleri kısa olan baklagiller yada buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin veya bunların karışımını ekmeleri ve bu ekilişleri Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt ettirmeleri gerekmektedir.

ÜRETİCİLERİMİZE ÖNEMLE DUYURULUR.