T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AYDIN İLİ KURAKLIK İL KRİZ MERKEZİ TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 3.02.2020

06.06.2012 tarih ve 28315 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2012/3191 sayılı "Tarımsal Kuraklıkla Mücadele İle Kuraklık Yönetimi Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar" ve Bakanlığımızın 31.12.2019 tarih ve 39821362-611.04-E.4041846 sayılı yazısı  gereği;28.01.2020 tarihinde Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet ÖKDEM başkanlığında, Aydın İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi üye ve temsilcilerinin katılımıyla toplandı.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet ÖKDEM'in açılış konuşmasının ardından kurumların sunumlarına geçildi.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü adına Ziraat Mühendisi Ahmet ALTIKAT tarafından Tarımsal kuraklıkla ilgili mevzuat, kuraklık eylem adımları ve 2019 yılı için kabul edilen Kuraklık Öncesi Süreçle ilgili olarak yapılan çalışmalar ve eğitimler hakkında bilgi verildi.

Aydın Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü adına  Zıraat Yüksek Mühendisi Cumhur ÇOLAKOĞLU tarafından yağışlarla ilgili olarak  Ekim, Kasım, Aralık 2019 ile 2020 yılı 28 Ocak'a kadar 280,1 mm yağış gerçekleşmiş olup normaline göre (353,1 mm)  % 21' lik bir azalış göstermiş olduğu belirtildi.

Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü adına Zıraat Yüksek Mühendisi Salih KIZILKAYA tarafından, 27.01.2020 itibariyle Barajlarda su durumunun 27.01.2019 tarihine göre toplamda % 13 oranında, Göletlerde ise su durumun da  % 21.4 oranında bir azalma oldu belirtildi.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet ÖKDEM'in teklifi üzerine Şubat- Mart 2020 aylarıyla ilgili herhangi bir veri olmadığı ve bu sebeple de Kuraklık süreci hakkında kesin bir kanaat oluşmadığından 31.03.2020 tarihine kadar her 15 günde bir olmak üzere, Meteoroloji müdürlüğü ve DSİ 21. Bölge Müdürlüğünün, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile veri paylaşımında bulunup sürecin dikkatle takip edilerek, son verilerin durumuna göre kesin kuraklık sürecinin belirlenmesine ve yeni Kuraklık Sürecine uygun planlamanın yapılmasına, sulama imkanı olmayan ve mevsimsel yağışlara bağlı üretim yapılan kuru alanlarda, özellikle zeytin, İncir vs. gibi ekonomik öneme sahip ürünlerin olası kurak dönemlerini en az zararla atlatabilmesi amacıyla öncelikle toprak neminin muhafazasına yönelik olarak, budama, boğaz açma, teraslama, toprak işlemesi, yabancı ot mücadelesi, doğal malçlama vb. konularda çiftçi eğitimlerinin arttırılması yönünde kararlar alındı.