T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bozdoğan'da "İyi Tarım Uygulamaları Kodu" ve "Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği” kapsamında Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 18.02.2020

Bozdoğan'da   İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner ALTUN ile Ziraat Odası Başkanı Mustafa Galip ÖZEL'in katılımlarıyla, İl ve  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından 11 Şubat 2020 tarihinde "İyi Tarım Uygulamaları Kodu; Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği" kapsamında başta hastalıktan ari işletmeler olmak üzere 50 baştan büyük işletme sahiplerine, iyi tarım uygulamaları koduna takılabilecek hayvansal üretim yapan işletme sahibi üreticilerimize ve tüm mahalle muhtarlarına yönelik eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın gerçekleştiği eğitimde, katılımcılara İyi Tarım Uygulamaları Kodu kapsamında,suların tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunmasına yönelik çiftçiler tarafından alınması gereken tedbirler detaylı olarak anlatıldı.

Bozdoğan İlçemizdeki 51 adet hastalıktan ari işletme sahiplerine ise hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi konuları anlatıldı. 

Tarımsal üretimde verimi etkileyen faktörler bakımından önemli bir unsur olan gübreleme doğru zamanda ve yeterli miktarda yapılmadığı zaman yarar sağlamak yerine çeşitli zararlara neden olmaktadır. Bilinçsiz gübre uygulamaları; topraklarda tuzlanma, ağır metal birikimi, besin maddesi dengesizliği, mikroorganizma etkinliğinin bozulması, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimi, havaya azot ve kükürt gazlarının salınımı ile sera etkisi gibi sorunlar oluşturmaktadır.

Sularımızın korunması kapsamında 18/2/2004 tarihli ve 25377 sayılı Resmî Gazete ile "Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği" yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik  çerçevesinde İlimizde 16 adet yüzey suyu (akarsu, göl, gölet ve baraj gölleri), 63 adet yer altı su kaynağından olmak üzere toplam 79 noktadan İl Müdürlüğümüzce su numunesi alınıp bu numunelerin analizi yapılarak sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği ekiplerimiz tarafından izlenmektedir.

İlimizde nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalarda hassasiyetle yürütülmektedir. İlimizde nitrat kirliliğinin önlenmesi kapsamında işletme belirleme ve bu işletmelere gübre deposu yapılması zorunluluğu ile ilgili eğitim çalışmaları ve ziyaretler devam etmektedir.

İl Müdürlüğümüz; Sularda Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği İzleme ve İyi Tarım Uygulamaları Kodu Yetkililerince çiftçilerimize azot içerikli hayvansal ve kimyasal gübrelerin toprağa uygulanmasının yasak olduğu dönemler konusunda bilgi verilmektedir. Bu kapsamda 16 İlçede "Sularda Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği" ve "İyi tarım Uygulamaları Kodu" konularında bu güne kadar toplamda 212 Teknik Personele farkındalık eğitimi verilmiştir. Ayrıca 8 ilçemizde 246 üreticiye konu hakkında eğitim verilmiştir. Program dahilinde, diğer ilçelerimizde eğitimlere devam edilecektir. Su kirliliği insanlığın gelecekteki yaşam sürecini, çevre kirliliği ve insan sağlığını etkileyecek önemli faktörlerdendir. Suyu kirletmek hayatı kirletmek demektir.

İşletmeler 2020 yılı sonu itibariyle gübre deposu ve gübre yönetim planı yapmakla yükümlüdür