T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘’İncir İşletmeleri ve Depolarında Mikotoksin Kontrolü, Denetimi ve Çarpraz Bulaşısının Önlenmesi’’ Konulu Eğitim verildi.

Yayın Tarihi : 6.03.2020

Ülkemiz yılda yaklaşık 60-65 bin ton kuru incir ihracatı ile dünya kuru incir talebinin yaklaşık %60-65'ni tek başına karşılamaktadır. Kuru incir ihracatımızın % 45-50'si Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Diğer yandan, son yıllarda artan tüketici bilinci ile dünya genelinde sağlıklı ve bilinçli beslenme, tüketilen gıdalarda insan sağlığına zarar verebilen zirai ilaç kalıntıları, aflatoksin ve okratoksin A gibi zararlı etkisi bildirilen mikotoksin seviyeleri gibi konular giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Başta en önemli pazarımız olan Avrupa Birliği olmak üzere, pek çok ülke öncelikle aflatoksin olmak üzere gıdalarda bulunması muhtemel çok sayıda toksin ve ilaç kalıntıları için limit belirleme yoluna gitmişlerdir.

Bu nedenle mikotoksinlerin kuru incirde kontaminasyonun önlenmesi ve azaltılması amacıyla 04.03.2020 tarihinde Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsünde görevli personel tarafından İl Müdürlüğümüz İncir Toplantı Salonunda İlimiz ve İlçelerimizdeki Gıda Kontrol Hizmetlerinde çalışan 35 teknik personelin katılımıyla ''İncir İşletmeleri ve Depolarında Mikotoksin Kontrolü, Denetimi ve Çarpraz Bulaşısının Önlenmesi'' konulu eğitim verilmiştir.