T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kerevet Dağıtımı

Yayın Tarihi : 7.08.2020

            

           

           İlimiz, 2019 yılı TÜİK verilerine göre 37.300 hektar incir üretim alanı, 7 milyonu aşan ağaç varlığı  ve 190.445 ton yaş incir üretim miktarıyla Türkiye üretiminin % 61,4’ ünü ,   kuru incir olarak ise %80 ini karşılamaktadır. Aynı zamanda İlimizde ihracatı yapılan tarımsal ürünlerin başında gelmekte ve stratejik önem arz etmektedir.

İncir Aydın ilimizle özdeşleşmiş olup, dünyanın en kaliteli incirleri ilimizde yetişmekte ve 16.000 çiftçimiz geçimini incirden sağlamaktadır. .

İncir alanlarımızın  %38’ine tekabül eden yaklaşık 140 bin dekar alanda organik tarım yöntemiyle üretim yapılmaktadır. 5.520 üreticimiz Organik tarım bilgi sistemine kayıtlı olarak incir üretimi yapmakta olup,  organik tarım alanlarının artırılması için her yıl çalışmalarımız devam etmektedir.

Bakanlığımız incir yetiştiriciliği ve ihracatı konusunda çalışmalarına devam etmekte olup; İncir Araştırma Enstitüsü,  Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte incir alanlarında kurutma tünelleri, , sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ilek demonstrasyon bahçelerinin kurulması ,  ekşilik böceği tuzağı , ilek file torbası, kerevet ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülmektedir.

İlimizde incir kurutma esnasında aflatoksini önlemek amacıyla Ege İhracatçılar Birliği işbirliğinde ve İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda 6 Ağustos 2020 tarihinde Köşk İlçesi Karatepe Mahallesinde İl Tarım ve Orman  Müdürü Ahmet ÖKDEM, teknik personel ve üreticilerin katılımıyla düzenlenen törende  750 adet incir kurutma kereveti dağıtımı gerçekleştirilmiştir. İlimizde  9  İlçe için planlanan  toplam 15.750 adet incir kurutma kerevetinin dağıtımı 9 Ağustos'a kadar tamamlanacak.