T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

‘Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi’’ Teknik Destek Projesi eğitim faaliyeti ADÜ Ziraat Fakültesinde Gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 17.09.2020

2019 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programına Kasım-Aralık döneminde, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinin yapmış olduğu 'Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi' projesi kapsamında ilimiz arıcılarına,arı kayıt sisteminden sorumlu personelimize ve Arıcılar Birliği Tarım Danışmanlarına yönelik planlanan paket arıcılık eğitimi, COVİD-19 tedbirleri alınarak, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleştirildi.  Eğitim toplantısının açılış töreni, ADÜ Rektör Yardımcı Sayın Prof. Dr. Mehmet AYDIN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim GENÇSOYLU,Çine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Serkan BAKIRCI, İl Müdürümüz Ahmet ÖKDEM ve proje iştirakçi kurumumuz Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Ayhan ÖZDEMİR'in katılımı ile gerçekleştirildi. Arıcılığın ilimiz için önemli bir değer olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet AYDIN'ın ardından, Ziraat Fakültesi hakkında bilgi veren Prof.Dr. İbrahim GENÇSOYLU proje eğitiminin fakültede gerçekleşmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. İl Müdürümüz Ahmet ÖKDEM'in ilimize ait arıcılık faaliyetleri, desteklemeleri ve ilimizin sahip olduğu kovan varlığı, bal üretimi gibi konularda güncel bilgileri paylaşmasından sonra, arıcılara eğitimin faydalı ve üretim faaliyetlerine katkı sağlamasını diledi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından eğitmen olarak görevlendirilen ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Aytül UÇAK KOÇ  ve  Prof. Dr. Mete KARACAOĞLU'nun Türkiye Arıcılığı, sorunları ve çözümlerine ilişkin sunumlarının ardından Paket Arıcılık sistemi ilimiz arıcılarına tanıtıldı. Sistem içinde uygulanan aşamalar teorik olarak anlatıldıktan sonra, fakülte bünyesinde kurulu arıcılık uygulama merkezinde iki günlük uygulamalı eğitimler verildi. Eğitimlerde Paket Arıların Hazırlanması, Ana Arıların Toplanması, Arıların Paketlere Silkilmesi, Paketlerin Depolanması, Paket Kolonilerin incelenmesi ve kovanlara aktarılması konularında ilimiz arıcıları, ilçe müdürlüğü personelleri, birlik bünyesinde çalışan tarım danışmanları birebir uygulama imkanı buldular.İl Müdür Yardımcımız Hamit Eray YEŞİLÇAYIR'ın katılım sağladığı kapanış toplantısında, faaliyet gerçekleştirilmesi için emek veren Öğretim üyelerine, Ziraat Fakültesi Dekanlığına, iştirakçi kurumumuz Arıcılar Birlğine Proje Yazım ekibine ve katılım sağlayan tüm arıcılarımıza teşekkürlerinin ardından plaket sunma töreni gerçekleştirildi. Eğitime katılan tüm arıcılara katılım belgelerinin verilmesi ile eğitim toplantısı son buldu.

TR32/19/TD/0106 referans kodu ile desteklemeye değer bulunan   'Arıcılıkta Farklı Bir Yaklaşım: Paket Arıcılık Sistemi'  projesinde,  ilimizde arıcılık faaliyetini yürütmekte olan  üreticilerimizin arıcılık ve paket arıcılık konusunda eğitim düzeylerinin arttırılarak, ilimiz için önemli  olan arıcılık ürünleri üretimi ve katkı sağlamak, üreticilerimizin faaliyetlerine teknik destek vererek karlılıklarını arttırmak,  personel eğitimi ile üreticilerimize daha bilinçli hizmet verilmesi için kurumsal kapasitemizin arttırılması, arıcılık faaliyetleri ile ön sıralarda yerini koruyan ilimizin bu sektörde markalaşması yolunda paket arılık gibi modern  tekniklerin sahada uygulanabilirliğinin arttırılması  amaçlanmıştır. Uygun kışlatma koşullarından dolayı, ülkenin hemen hemen tüm göçer arıcıların kışlak alanı olarak tercih edilen ilimizde, paket arıcılık konusunda sahip olduğu konumun avantajları kullanılarak,  proje ile üreticilerimizin eğitiminin sağlanarak paket arıcılık konusunda bir model oluşturabileceği ve arı satışlarına bir standart getirilebileceği, özellikle ilimiz arıcılarının arı satışlarını sürdürülebilir duruma getirecek ve ihracat yapabilecek kalite ve standarda ulaştıracağı düşünülmektedir.