T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AYDIN'DA BUĞDAY HASADI DEVAM EDİYOR.

Yayın Tarihi : 2.6.2021

İlimizde buğday hasat sezonunun başlaması münasebeti ile İl Müdürü Ahmet ÖKDEM, İl Müdür Yardımcısı Songül Özsakarya ÇİLİNGİR, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Aydın ÇELİK, Koçarlı İlçe Müdürü  Mehmet ÖRNEK ve teknik personeller hasat edilen alanları yerinde incelemelerde bulundular.

İl Müdürü Ahmet ÖKDEM, 2020-2021 yılı hububat üretimi hakkında yaptığı açıklamada; "İlimizde üretimi yapılan hububatlar içerisinde en fazla buğday ekimi yapılmaktadır.  Bunu arpa, dane mısır, çavdar ve yulaf ekilişleri izlemektedir. 2020 üretim sezonunda, TÜİK verilerine göre 191.100 da olan buğday üretim alanı, 2021 yılında yapılan saha çalışmaları sonucu  260.000  da alana çıkması beklenmekte, rekoltenin ise mevsim şartları göz önünde bulundurulduğunda minimum 106.000 ton  olacağı tahmin edilmektedir. Bölgemizde buğday için en uygun ekim zamanı 15 Kasım- 15 Aralık  tarihleri arasındadır.  Hasat ise  Mayıs  ayı sonlarında başlayıp Haziran ortasına kadar devam etmektedir. Üreticilerimiz tarafından ekimi yapılan başlıca  buğday çeşitleri, Ceyhan 99, Sagittario, Osmaniyem, Negev, Seri 2013, Kayra,  Ziyabey, Adana-99, Masaccio, Cumhuriyet 75, Basribey, Lucilla ve Beyazhan'dır . İlimizde yaygın münavebe şekli olara ; Buğday+ dane mısır, Buğday +pamuk , Buğday+ Silajlık mısır, Arpa+ mısır, fiğ+ mısır, triticale+ mısır, arpa+ pamuk olarak uygulanmaktadır.  Genellikle fiğ, triticale, arpa bazen de buğdaylar kışlık ara ürün olarak ekilmekte hasıl olarak değerlendirilmektedir. 2020-2021 üretim sezonunda ekimi yapılan hububat alanlarında  gerek bitki çıkışlarında  gerekse hastalık zararlılar açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.  Koçarlı İlçemizde yapılan hasatta Osmaniyem buğday çeşidinde dekara 715 kg verim alınmış olup şu ana kadar ilimiz de ortalama hasat taban arazilerde 600-850 kg arasında değişmektedir. Tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı hasat dönemi dilerim." dedi