Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
AYDIN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIMSAL DESTEKLEME-ASKI İCMALLERİ
    TARIMSAL DESTEKLER
    ANALİZ (TOP. BİTKİ, S. SUYU) VE BİRİM FİYATLAR
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • İÇ KONTROL TANIMI, AMACI VE SUNUM
    • ETİK KURALLAR
    • MİSYON, VİZYON VE KALİTE POLİTİKAMIZ
    • SÜREÇLER
    • İŞ TANIMLARI
    • ORGANİZASYON ŞEMALARI
    • FORM VE TABLOLAR
    • MEVZUAT
    TİMER
    HAVA DURUMU
    KKYDP BAŞVURU
    İRAP
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    VALİLİK TEBLİĞLERİ
    AYDIN'IN DÖRT EFESİ (İNCİR,KESTANE,ZEYTİN,PAMUK)
    TARIM ORMAN BÜLTENİ
    BİTKİSEL ÜRETİM
    HAYVANSAL ÜRETİM
    ORGANİK TARIM İYİ TARIM
    GIDA VE BESLENME
    TARIMSAL ALTYAPI
    MİRAS DEVİR SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
    TARIMSAL DESTEKLEMELER
    TOPRAK, GÜBRE VE SU
    AYDIN TARIM MASTER PLANI
    ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

TÜRK GIDA KODEKSİ KREMA VE KAYMAK TEBLİĞİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

25.08.2025 / Gösterim Sayısı : 21 / Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek.

Fermente veya ekşi krema üretiminde kullanılacak laktik asit bakterilerinin, son tüketim tarihine kadar ürünün içinde mevcut, canlı ve aktif olması gerekecek.

Coğrafi işaret olarak tescil edilen krema ve kaymak, gıda mevzuatına aykırı olmamak koşuluyla Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenen coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklerine göre piyasaya arz edilecek.

SÜT YAĞI DIŞINDA HAYVANSAL VE BİTKİSEL YAĞ OLMAYACAK

Tebliğ kapsamında piyasaya arz edilen ürünlerde süt yağı dışında hiçbir hayvansal yağ ve bitkisel yağ bulunamayacak. Ürünlere, süt proteini dışındaki protein ilave edilemeyecek.

Çeşnili işlem görmüş kremalarda taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi, kaymak ürününde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.

Tebliğle, ürünlerin etiketlemesine ilişkin esaslar da yeniden düzenlendi. Buna göre, benzer amaçlar için üretilen ve tebliğ kapsamı dışında kalan ürünlerin etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda "krema" ifadesine yer verilemeyecek.

"İşlem görmüş krema" ifadesi, gıdanın adı olarak kullanılamayacak. İşlem görmüş kremalarda gıdanın adı, ürün özelliğine göre tanımlarda yer alan adlandırmalara uygun olarak belirtilecek.

ÇEŞNİ MADDESİ ETİKETTE YAZILACAK

Çeşnili işlem görmüş kremalarda kullanılan çeşni maddesi ve yüzde miktarı, gıdanın adı ile birlikte temel görüş alanında yazılacak.

Fermente veya ekşi krema ile asitlendirilmiş krema üretiminde enzim kullanılması durumunda, gıdanın etiketinde bileşen listesinde veya bileşen listesinin altında bu enzim belirtilecek.

Krema ve kaymak üretiminde kullanılan sütün tek bir türe ait olması durumunda, türün adı gıdanın adı ile birlikte yer alacak. Bu ürünlerde hayvan türünün görselleri etikette olabilecek.

Krema ve kaymak üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda elde edildiği türlerin adları, "inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden veya kremalarından üretilmiştir." gibi ifadelerle etiketlerde bulunabilecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek.

Sürülebilir kremanın etiketinde gıdanın adı, yüksekliği en az 3 milimetre olan punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak belirtilecek.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık'a kadar bu hükümlere uyacak. Söz konusu tarihten önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.​


Son Haberler
...
86 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi ...
...
2025 Yılı Bitki Koruma Ürünleri Bayi Ve Toptan ...
...
Yavru Sazanlar Yeni Yuvalarıyla Buluştu
...
Zeytin Sineği Zararlısı İle Mücadele
...
Gıda Satış Ve Tüketim Yerlerinde "Karekod" Uyg ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Adnan Menderes Mahallesi 508 Sokak DışkapıNo:1/A 09010 AYDIN

  • Telefon : 0256 211 30 00 (4 Hat)

  • Faks : 0256 211 30 10

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI