Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
AYDIN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIMSAL DESTEKLEME-ASKI İCMALLERİ
    TARIMSAL DESTEKLER
    ANALİZ (TOP. BİTKİ, S. SUYU) VE BİRİM FİYATLAR
    İÇ KONTROL SİSTEMİ
    • İÇ KONTROL TANIMI, AMACI VE SUNUM
    • ETİK KURALLAR
    • MİSYON, VİZYON VE KALİTE POLİTİKAMIZ
    • SÜREÇLER
    • İŞ TANIMLARI
    • ORGANİZASYON ŞEMALARI
    • FORM VE TABLOLAR
    • MEVZUAT
    TİMER
    HAVA DURUMU
    KKYDP BAŞVURU
    İRAP
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    VALİLİK TEBLİĞLERİ
    AYDIN'IN DÖRT EFESİ (İNCİR,KESTANE,ZEYTİN,PAMUK)
    TARIM ORMAN BÜLTENİ
    BİTKİSEL ÜRETİM
    HAYVANSAL ÜRETİM
    ORGANİK TARIM İYİ TARIM
    GIDA VE BESLENME
    TARIMSAL ALTYAPI
    MİRAS DEVİR SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
    TARIMSAL DESTEKLEMELER
    TOPRAK, GÜBRE VE SU
    AYDIN TARIM MASTER PLANI
    ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksAydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Kaliteli Zeytinyağı Üretimi

31.10.2017 / Gösterim Saysı : 136 / Arşiv

Zeytinyağı, zeytin meyvesinin sıkılması sonucu elde edilen meyve suyu gibi özelliğe sahip tek yağdır. İçinde bulunan doymamış yağ asitleri sebebiyle iyi bir omega-3 kaynağıdır. Vitaminler bakımından zengindir. Soğuk sıkımla elde edilen Zeytinyağında yüksek oranda bulunan Fenolik Bileşikler içeriği ile antioksidan özelliğe sahiptir. Kalp damar hastalıkları, sindirim ve sinir sistemi, kemik, cilt ve saç dokusuna iyi geldiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yanma ısısı çok yüksek olduğundan (210 derece) kızartmalarda diğer yağlar gibi başka bileşenlere dönüşüp zarar vermemektedir. Zeytinyağı çok önemli bileşenlerinden dolayı ilaç sanayinde, kozmetik ve sabun sektörlerinde aranan bir hammaddedir.

 

İlimizde Zeytinyağı üretimi randıman esaslı değerlendirilmekte, yani ne kadar sıcak sıkılırsa o kadar fazla yağ olarak düşünülmektedir. Böyle yanlış bilgilerle üretilen zeytinyağının yağ kalitesi düşük kalmakta ve piyasalarda gerekli değeri görmemektedir. Ancak, zeytinyağında kalite esaslı üretime geçip markalaşmayı başarabilirsek o zaman üreticimiz tüketicimiz ve ülkemiz için ciddi anlamda katma değersağlayacaktır. İlimizde kalite esaslı üretim yapan butik işletmeler mevcut olup, bu da en azından iyi ve güzel bir başlangıç olarak görülmektedir.

 

Peki; kaliteli zeytinyağı nasıl üretilir?

Zeytinyağının kalitesi öncelikle sağlıklı ve bakımlı ağaç ile başlar.  Zeytinin kırçıldan siyaha döndüğü dönemde hasadına başlanılmalı ve  hasatta doğru yöntemler (elle toplama,makinalı veya taraklama yöntemi) uygulanmalıdır.

 Zeytin fabrikalara kasalarda taşınmalı ve hasattan itibaren en geç 24 saat içinde sıkıma alınmalıdır. Sıkım esnasında ısının 27 dereceyi geçmemesi ve kırma işlemi hariç olmak üzere hamur veya yağın hava temasının en aza indirgenmesi için işletme uyarılmalıdır.

Sıkım sonrası zeytinyağının oksitlenmesinin en aza indirgenmesi için azot gazı kullanılan krom nikel tanklarda muhafaza edilmeli veya ambalajlar hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurulmalıdır. Depolama şartları 12-24 derecede ışıksız koşullarda saklanmalıdır. Ambalaj olarak krom nikel veya laklı tenekeler tercih edilmelidir.

Bu hususlara riayet edilmesi halinde ZEYTİNYAĞI tüketmiş oluruz. Bu zincirin bir veya birkaç halkasının uygulanmaması durumunda sadece YAĞ tüketiriz.

 

İlimizde üretilen zeytinyağının daha kaliteli olarak üretilmesi ve pazar kanallarının artırılması ve üreticilerimizin bilinçlendirilmesi maksadıyla İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde 2016-2017 yıllarında  "AB perspektifinde Organik Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi Projesi"yürütülmüştür. Projeden iki grup halinde toplam 28 personel ve üreticiler teknik bilgi ve becerilerini artırmak için İtalya'ya gönderilmiştir. Projenin hedefi, özetle zeytinyağında kaliteli üretim, ürün işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması, kooperatifleşme ve yayım çalışmalarının etkinliğinin artırılması olarak belirlenmiştir. Eğitime personelimiz toplamda 1450 üreticiye eğitim vermek suretiyle farkındalıklarının artması sağlanmıştır.

 

Son Haberler
...
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanlığı ...
...
Turunçgil Bahçelerinde Unlu Bit Zararlısı İle ...
...
Yasaklı Pestisit Kullanılan Ürünler İmha Edile ...
...
İncir Siyah Sineği'ne Dikkat!
...
Karina (Dil Gölü) Dalyanı'nda Kooperatif Çalış ...
...
Zeytin Güvesi Zararlısı İle Mücadele

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Adnan Menderes Mahallesi 508 Sokak DışkapıNo:1/A 09010 AYDIN

  • Telefon : 0256 211 30 00 (4 Hat)

  • Faks : 0256 211 30 10

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI