İlimiz, 2019 yılı TÜİK rakamlarına göre
37.300 hektar incir üretim alanı ve 190.445 ton yaş incir üretim miktarıyla
Türkiye üretiminin % 61,4’ ünü , kuru incir olarak ise %80 ini karşılamaktadır.
İlimizde 167 adet incir deposu, 151 adet
incir işletmesi bulunmakta olup, kuru incir çoğunlukla işletmelerde farklı
işleme şekilleri ile katma değerleri arttırılarak satışa sunulmaktadır.
Birçok
meyvede olduğu gibi incirin de tozlaşma biyolojisi, meyve tutumu ve
olgunlaşması açısından son derece önemlidir. Ticari açıdan önemli olan Sarılop
ve Bursa Siyahı incir çeşitleri de tozlaşmaya gerek duyarlar. Bu amaçla
olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte
dişi incir ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme denir. Burada önemli
olan ilek arıcığının yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir
meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir. İlimizde mevsim
normallerine göre ova kesimlerde yer alan incir sahalarında ilekleme işlemi
başlamış olup yüksek kesimlerdeki incir bahçelerinde ise ileklemeye önümüzdeki
günlerde başlanacaktır. Üreticilerimiz bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman
Müdürlüklerinden bulundukları yer için uygun olan ilekleme zamanlarını
öğrenebilirler.
İlekleme nasıl yapılır?
Olgunlaşan ilek meyveleri ağacından sabah erken saatlerde ve akşamüzeri geç saatlerde olmak üzere, günde iki kez ve her gün toplanmalıdır. Toplanan ileklerin, ağaç dallarına yeteri miktarda ve düzenli olarak dağıtılması gerekir. İlek filelerine konan ilekler incir ağaçlarına asılır. Normalde, ilek sineğinin osteolden çıkması ve çıkarken de sadece osteol civarında bulunan erkek çiçeklerin olgunlaşmış çiçek tozlarını (polenlerini) yüklenmiş olması gerekir. Çünkü meyve bağlamayı yani döllenmeyi bu polenler yapmakta, ilek arıcığı ise polen taşıyıcı görevi yapmaktadır. İlekleme torbaları, son ilklemeden bir hafta sonra toplanıp meyveler imha edilmeli, fileler yıkanıp kaldırılmalıdır.
Aydın İli Mülki Hudutları Dahilinde İncir Kalitesinin ve İlek Arıcığının Korunması ile İncir Yetiştiriciliğinin Sürekliliğinin Sağlanması ve Geliştirilmesine İlişkin 2018/1 sayılı Valilik Tebliğ yayınlanmıştır. Bu Tebliğin 3.maddesine göre;
a) Erkek incir meyveleri olgunlaşmadan, ilek asım zamanından önce toplanmayacaktır.
b) Erkek incir meyveleri amacı dışında (incir reçel, marmelat yapımı gibi)
kullanılmak üzere satılmayacaktır.
c) Erkek incir meyvelerinin olgunlaşmadan il dışına satışı yapılmayacak, sadece incir üretiminde döllenme sağlanması amacı ile sağlıklı erkek incir meyveleri alınıp satılacaktır.
d) İlek ağaç ve bahçelerinin korunması için gerekli tedbirler ilgili bahçe sahibi tarafından alınacaktır.
e) İl sınırları içerisinde özelliğini kaybetmiş, hastalıklı ilekler piyasaya sürülmeyecektir.
Bu maddelere aykırı davrananlara ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır.
Bu konuyla ilgili denetimler İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan teknik elemanlarımızca gerçekleştirilmektedir.
İncir üretiminde kalite ve verimin arttırılmasını sağlamak için ilekleme zamanına dikkat edilmeli, fazla ilek kullanımından kaçınılmalı, sağlıklı ve kaliteli ilek kullanılmasına dikkat edilmelidir.