Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak proje ortağı olduğumuz, Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar kapsamında yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Tarımsal Girişimciler için Güvenli Dijital Pazarlama' (Safe Digital Marketing for Agripreneurs-DIGIAGRIMARK) projesinin “Sonuç Paylaşım Toplantısı" etkinliği 7 Haziran 2023 Çarşamba günü Aydın'da gerçekleştirildi.
Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörlüğünde; Türkiye'den Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet içi Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Etki ve Yenilikçi Eğitim Derneği, Yunanistan'dan Girişimciliği Geliştirme Enstitüsü, Portekiz'den Baldaque & Alves da Silva, Lda (NEWTIE), İtalya'dan European Grants International Academy SRL ve İspanya'dan Inercia Digital SL'nın proje ortağı olduğu, projenin sonuç paylaşım toplantısına Vali Yardımcısı Sayın Mehmet YÜCE, İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ahmet ÖKDEM, KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ve personeli, ziraat odaları, ticaret odaları, ticaret borsaları, tarımsal birlik ve kooperatiflerin başkanları ve temsilcileri, girişimciler ve çiftçilerden oluşan 180'e yakın kişi katıldı.
Sonuç Paylaşım Toplantısının ilk bölümünde, Aydın Valiliği (AB ve Dış İlişkiler Bürosu) koordinatörü Reyhan Gülpınar tarafından projenin tanıtımı yapıldı. Proje koordinatörü Zir. Yük. Müh. İlknur Böğrekci tarafından projenin detayları, gerçekleştirilen faaliyetler ve üretilen çıktıların detaylı açıklamaları, proje ortağı NEWTIE genel müdürü Alexandra Baldaque ve tarımsal girişimci Dilayda Bilğe'nin konuşmaları yer aldı.
Projenin ilimiz tarımsal faaliyetlerine sunmuş olduğu katkılardan ve daha önce Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülmüş olan “Digifarmer- Çiftçilerin Dijital Becerilerinin Geliştirilmesi" projesinden bahseden Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ahmet ÖKDEM: “Son yıllarda sağlıklı, doğal ve yöresel gıdalara olan talep artışı görülmektedir. Yaşanan dönüşüme Tarım ve Orman Bakanlığımız da kayıtsız kalmayarak üreticilerin ürünleri değerinde satmalarına imkân veren DİTAP- dijital tarım pazarı modelini geliştirmiştir. Aydın İl Müdürlüğü olarak misyonumuz; sürdürülebilir tarımsal üretimi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimi, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak amacıyla yenilikçi politikalar belirlemek, uygulamak, izlemek ve değerlendirmektir. Çiftçilerin, dijital pazarlama ve dijital güvenlik becerilerini geliştirerek, tarım sektörünün ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğini artırmak ve tarımda dijitalleşmeye katkıda bulunmak amacıyla DIGIAGRIMARK projesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje faaliyetleri ile ilimizdeki ve Avrupa Birliği'ndeki proje ortaklarımız ile Avrupa Birliği'nde ve ülkemizdeki çiftçilerimizin faydalanabileceği eğitim modülü ile eğitim materyalleri platformu oluşturuldu. Eğitim platformundaki eğitime katılan çiftçilerimiz dijital pazarlama ile ilgili bilgi ve beceri edinme imkanları bularak farklı bir pazarlama alternatifi yakalamış olacaklardır. Tüm proje ortaklarımıza proje süresince verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyor ve proje sonuçlarının ilimiz, ülkemiz ve proje paydaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Programın öğleden sonraki bölümünde, Türkiye, Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki dokuz kurum/kuruluşun iş birliği içinde ve altı dilde geliştirmiş olduğu projenin web sitesi https://www.digiagrimark.com, Eğitim Platformu- https://digiagrimark.net, üzerinden girişimcilerin akıllı telefonları aracılığıyla uygulamalar yapıldı.
Tarımsal girişimcilerin telefon, tablet ve bilgisayarlarından giriş yaparak kullanabileceği bu platformda, dijital pazarlamanın tüm aşamaları anlaşılır bir dille ve farklı içerik türleriyle çiftçilerin hizmetine sunulmuştur. Eğitim platformu, eğitim kitabı ve ders notlarına ek olarak video ve interaktif içeriklerle işlevsel hale getirilmiştir.
Tarımsal Girişimcinin Güvenli Dijital Pazarlama Rehberi ve Tarımsal Girişimciler için Güvenli Dijital Pazarlama Stratejisi Araç Kutusu projenin diğer çıktılarıdır. Tarımsal Girişimcinin Güvenli Dijital Pazarlama Rehberi ve araç kutusunda “Tarımsal Girişimcinin Güvenli Dijital Pazarlama Yol Haritası" ile birlikte çeşitli eğitim kaynakları, dijital pazarlamada kullanılacak araçlar ve farklı ülkelerdeki çiftçilerin dijital pazarlama deneyimlerine de yer verilmiştir.
Projenin web sitesi, eğitim platformu ve diğer tüm çıktıları altı dilde ve ücretsiz olarak www.digiagrimark.com adresi üzerinden erişime açıktır. Projenin eğitim kitabı ve rehber, ayrıca basılı hale getirilerek çiftçilerin ve tarımsal girişimcilerin hizmetine sunulmuştur.
E-ticarete başlamak isteyen çiftçilerimiz, girişimcilerimiz projeye ait adresinden www.digiagrimark.net eğitim platformuna kayıt yaparak tüm eğitimlerden ücretsiz şekilde faydalanabilir